In English
www.Egmond.se

Start Om mig Egmonds historia Mina Egmond Egmond-länkar Andra länkarTempest 3EL3  och  Tempest 2EBL3Tempest
 Egmond Tempest 3EL3 och bas-versionen Egmond Tempest 2EBL3, som de såg ut i 1965 års katalog.

Egmond Tempest lanserades troligen 1965 och var då Egmond's finaste elektriska gitarr och bas. De hade solida kroppar och fanns i s.k. "sunburst" eller korp-svart.
Bröderna Egmond lär ha haft varsin bil, med modellnamnet Tempest, vid tiden för utvecklingen av gitarrmodellen, vilket troligen var orsaken till att gitarren fick namnet Tempest. Egmond Tempest 3EL3 var i princip en förbättrad Egmond Electra 111/3, eller Egmond Typhoon 3ES1, som Egmond Electra 111/3 benämndes senare. Tempest hade andra pickuper och hade även kullagrad tremolo-arm samt, som nämnts, solid kropp, medan Egmond Electra 111/3, eller Egmond Typhoon 3ES1 hade ihåliga kroppar. Bröderna Egmond lär ha haft varsin bil, med modellnamnet Tempest, vid tiden för utvecklingen av gitarrmodellen, vilket troligen var orsaken till att gitarren fick namnet Tempest. På motsvarande sätt var Egmond Tempest 2EBL3 i princip en förbättrad Egmond Bass 9, eller Egmond Typhoon 2EBS1, som Egmond Bass 9 benämndes senare. Dock har inte Tempest 2EBL3 någon pickupväljare, utan den har istället separata volymkontroller.
 


Tempest presenterades såhär, i 1965 års katalog:

Tempest 1965
Egmond Tempest försvann efter ett par år men återkom 1968 i form av Egmond Tempest 2ES1 med något förändrad form på kropp och plektrumskydd. Den var försedd med den enklare tremolo-armen, som användes på flera Egmond-modeller, bl.a. på Rambler 2ES1 och på Typhoon 3ES1. Pickuperna var också samma som på  Rambler 2ES1.

Tempest
Egmond Tempest 2ES1, som den såg ut i 1968 års katalog.


Men 1969 var Egmond Tempest 3EL3 tillbaka i sin ursprungliga form men med nya pickuper och med samma metallvred, till potentiometrar och omkopplare, som på Egmond Rambler 2ES1.

Tempest
Egmond Tempest 3EL3 och bas-versionen Egmond Tempest 2EBL3, som de såg ut i 1969 års katalog.


Den egentliga skillnaden mellan Tempest 3EL3 och Typhoon 3ES1 är att Tempest har den bättre kullagrade tremolo-armen och solid kropp. Pickuper, m.m. är nu av samma utförande.

Tempest / Typhoon

Egmond Tempest 3EL3 och Typhoon 3ES1, som de såg ut i 1970 års katalog.

 

Tempest


Min Tempest 3EL3 är från perioden mellan 1965 och 1967 och är i fint skick
.

Tempest


Den har kullagrad tremolo-arm men stallet saknades när jag köpte den, så jag har monterat ett Tune-O-Matic-stall.


Tempest


7-läges pickup-omkopplare.

Tempest


Täckbrickan över dragstångsjusteringen saknas.

Tempest 
Ljudprov 1.  Tempest 3EL3 och transistorförstärkaren Traynor TS-25 
 

 
Ljudprov 2.  Tempest 3EL3 och transistorförstärkaren Traynor TS-25 med distorsion (fuzz) 
 
När jag skaffade min Tempest 2EBL3, var den bestyckad med den pickuptypen som kom först på 1969 års utförande men potentiometerrattarna är i det äldre utförandet, som fanns på de första Tempest, 1965. Vilka användes fram t.o.m. 1967. Så, möjligen är den från tidigt 1969 och kanske hade man för många potentiometerrattar kvar, i det äldre utförandet, så att man bestämde sig för att använda dem. Det var avbrott i hals-pickupens lindning, så jag bytte ut den pickupen mot en Höfner-pickup, som jag hade liggande.

Tempest 2EBL3


Tempest 2EBL3


Min Tempest 2EBL3 var sliten och smutsig. Greppbrädan var lös och potentiometrarna var inte bra, heller. Så, jag rengjorde den och målade de svarta partierna på kroppen och huvudet, eftersom det var skavt och slitet där. Sedan lade jag på, ett par lager klarlack. Jag limmade greppbrädan, bytte ut potentiometrarna och monterade nya strängar. Sedan blev den som ny. Efter det att dessa bilder togs, har jag även monterat 2st fingerstöd, då även originalstödet (1st) saknades.

Tempest 2EBL3


Tempest 2EBL3


Tempest 2EBL3


Tempest 2EBL3               
Back
Tillbaka till Mina Egmond